18 Şubat 2011 Cuma

ÇİKOLATA VE AŞK ARASINDAKİ BENZERLİKLER

























Binlerce yıldır kakao ve çikolatanın güçlü birer afrodizyak olduklarına inanılır. Gerçek midir, değil midir kesin bir şey söylemek çok zor. Kesin olan tek şey, çikolata ve aşk kavramlarının birbirlerine çok yakıştığı.

Aşık olmak ve çikolata yemek insanda birbirine benzer duygular uyandırır mı? Bilimsel olarak evet. Araştırmalar aşkın beyinde enerji ve neşe merkezlerini harekete geçirdiğini ortaya koyuyor. Tıpkı çikolatanın yaptığı gibi... New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi'nden Dr. Helen Fisher ve ekibi, aşık olan insanın beyninde meydana gelen kimyasal değişiklikleri FMRI (Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme) yöntemiyle belirledi: Aşık olmak beyinde enerji ve neşe merkezlerini harekete geçiriyor. Araştırmada ayrıca aşık olan insanın beyninde çikolata yerken aktif hale gelen bazı merkezlerin çok faal olduğu da görüldü.
Çikolatayla aşk arasındaki 5 benzerlik

•Aşık olduğumuzda beynimiz feniletilamin üretir. Feniletilamin bizi mutlu eder. Bu kimyasal madde çikolatanın içerisinde de vardır.
• İkisine de doyum olmaz.
• İkisine de sahipken mutluluk verir, bitince özlenir.
• İkisi de kalbe iyi gelir.
• Aşk biter izi kalır. Çikolata da eridiğinde, ellerde, dudaklarda ve hepsinden güzeli damakta iz bırakır.

































Pozitif bilime göre aşkın yolu çikolatadan geçiyor!
Geçmişten gelen bunca bilginin yanında çikolatanın duygularımız üzerindeki gücünü bilimsel olarak da kanıtlamak mümkün. Çikolata içeriğinde bulunan kafeinle bir uyarıcı nitelik taşıyor. Bunun yanında yine beynin bir çeşit endorfin olan feniletilamin salgılanmasına neden oluyor. Vücudumuzda zaten bulunan endorfin, bizim kendimizi mutlu hissetmemize neden olan güçlü bir salgı ve enerji depolayıp kan dolaşımını hızlandırıyor. Feniletilamin ise aşık olma eşiğini bir hayli yükseltiyor. Tabi tüm bunların yanında çok iyi bilinen yine güçlü bir salgı olan serotonin, tam bir mutluluk bileşimi olan çikolata sayesinde daha fazla salgılanıyor ve daha iyi hissetmemizi sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder