24 Şubat 2011 Perşembe

FRANSIZ MUTFAĞI HAKKINDA...



Peynir ve sosların önemli yer kapladığı Fransız Mutfağı, dünyanın en seçkin mutfaklarından biri olarak kabul edilir. Bu zengin mutfağın, yemek kültürü üzerindeki etkisi de büyüktür. Örneğin; günümüzde birçok mutfakta yaygın olarak kullanılan kremaların büyük çoğunluğu Fransız kökenlidir.
Dünyanın en iyi mutfakları arasında yer alan Fransız Mutfağı, iştah açıcı ve göz doldurucu olması ile dikkat çeker. Fransız Mutfağı her bölgenin özelliklerine göre farklılık gösterir.1970'lerde başlayan modern mutfak anlayışıyla doğal bitkiler ve aromalar kullanılarak hazırlanan yemekler önem kazanmıştır.
Fransızlar güne kahve veya sıcak kakaonun yanında kruvasan, baget ve tost içeren bir kahvaltıyla başlar.
Özellikle akşam yemekleri çok önemlidir. Başlangıç olarak alkollü bir içki alınır. Arkadan çorba veya küçük bir salata ile devam edilir. Ana yemek olarak özel soslarla hazırlanmış et veya balık yanında sebze ile servis edilir. Tatlılar son derece lezzetli ve hoş görünüşlüdür.
Yemek sonrası alınan güçlü fakat miktarı az bir içkinin sindirime yardımcı olduğu düşünülür. Yemek yanında daima ekmek, soda ve şarap vardır. 



Şarap yemeğin bir parçası ve tamamlayıcısıdır. " Şarapsız yemek güneşsiz bir güne benzer " diye eski bir Fransız atasözü , bu kültürde sofrada şarabın ne kadar önemli olduğunu gösterir.
Fransız mutfağından bazı örnekler:
Kruvasan: Ay şekilde hazırlanmış, bol yağlı ve tatlı bir çörektir. Arasına peynir konularak veya sade yenebilir…

Creme Brule: Taze krema ve yumurta ile hazırlanan, üst katmanında ise ateşte karamelize edilmiş çıtır bir katman bulunan bir tatlı türüdür. Farklı bir tat arayanlar, karışıma portakal rendesi ekleyebilir!

Château Brillant: Dövülmüş sığır etinden yapılan baharat, peynir ve ekmekle sunulan bir yemektir. 








Beef Bourguignon: Geleneksel bir Fransız yemeğidir. Klasik tarifinde Burgundy şarabında dinlendirilmiş sığır eti, havuç, mantar, sarımsak ve beyaz soğan eşliğinde pişirilir.

Croque-monsieur: Izgara peynir ve jambon ile hazırlanmış, sıcak bir sandviç türüdür. Sandviç ekmeğinin üzerine peynir eklenerek kızartılır. Öğlen yemekleri için hafif ama doyurucu bir seçimdir ve yanında turşu ile çok lezzetli olur.

Macaron: Görüntüsüyle bile iştah açan geleneksel bir kurabiye türüdür. Yumurta beyazı, badem, toz şeker ve pudra şekeri eşliğinde fırında hazırlanır. Hamur küçük bir burger şekline getirilerek fırınlanır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder